de Bijbel

Het is mijn wekelijkse uitje boeken snuffelen bij de kringloop, dus ik sta met mijn hoofd in de schuine positie die daarbij onvermijdelijk is de rijen en rijen boeken te checken op zoek naar…
Ja, naar wat?

Ik ben altijd op zoek naar nóg meer boeken van een aantal favoriete schrijvers, waarvan ik bijna complete reeksen in mijn boekenkast heb. Maar ik ben ook op zoek naar boeken die me toeroepen vanuit de kast, boeken die iets hébben wat ik wil lezen. Boeken die soms een diepe indruk achterlaten en soms niet eens uitgelezen worden. Het leuke is dat het niet uitmaakt, de boeken bij de kringloop kosten vrijwel niets, dus ik kan me makkelijk buiten mijn leeskaders begeven zonder daar arm van te worden.
Ik kan me een leven zonder boeken niet voorstellen. Lezen zorgt ervoor dat ik het dagelijks leven even los kan laten, het ontspant, het maakte me rijker en leert me over de wereld.

Ik doe een stapje opzij voor een jong stelletje dat achter me langs wil. Hand in hand lopen ze langs de rijen boeken.
Hij zegt intelligent bedoelde dingen als “Zozo, dat is een goed boek” en “Deze heb ik wel eens eerder gezien.”
Zij kijkt verliefd naar hem op en je ziet dat ze dolblij is met zo’n intelligente man aan haar zij. Dat ze beiden zwakbegaafd zijn is niet moeilijk in te schatten, dat dat ze niet tegenhoudt om uitgebreid tussen de boeken te snuffelen vind ik persoonlijk prachtig om te zien.

“Lees jij veel?” vraagt hij haar.
Ze geeft een wat ontwijkend antwoord en ik vermoed dat ze niet goed kan lezen, maar het wel zou willen kunnen.
Zeker nu ze een belezen man aan haar zij heeft.
Hij begrijpt dat ook en knikt wijs.
“Lezen is fijn, ik ga het je leren” belooft hij.
Ze kijkt hem zo gelukkig en stralend aan dat het me ontroert. Deze man belooft haar naast zijn liefde en aandacht nog iets. Iets wat haar wereld rijker en groter zal maken, maar haar ook zelfstandiger laat zijn. Hij belooft haar de wereld van de verhalen, een wereld die tot nu toe niet toegankelijk was voor haar. Een mooier kado is bijna niet mogelijk.

Hij trekt haar nog dichter tegen zich aan.
Ik hoor haar zachtjes zeggen: “Ik zou zo graag de Bijbel willen lezen.” Hij kijkt haar een beetje verwonderd aan, maar straalt dan van oor tot oor. “Dat komt goed uit, die ken ik al, die moest ik vroeger altijd van mijn ouders lezen. We gaan hem samen lezen en dan leer ik je meteen hoe je dat zélf kunt. Kom we gaan er één zoeken.”
Samen gaan ze op zoek naar een Bijbel.

Ware liefde bestaat.
Het zit in vele kleine dingen, zoals elkaar de wereld van letters en woorden leren met een Bijbel van de kringloop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s