Alles wat je aandacht geeft groeit / prentenboek

Ik zag een filmpje op Facebook voorbij komen: een enorm groot wit vlak met een kleine zwarte vlek in het midden. Ons oog gaat naar de vlek. Die valt ons op, de vlek krijgt de aandacht. De omgeving, het prachtige witte papier, zien we nauwelijks. We vragen ons af hoe de vlek daar komt, hoe we die weg kunnen krijgen. De vlek krijgt alle aandacht.

Een van mijn dochters kon vaak niet slapen. Ze is erg gevoelig en nam alles van de dag uitvergroot mee haar bed in. Doodgaan, dieven, ruzies, angsten beheersten haar gedachten als ze wilde slapen. Wat zou er gebeuren als ik had gezegd dat ze niét meer aan deze dingen mocht denken? Precies. Ze zouden nóg groter worden, want ze kregen aandacht. Geloof me, in mijn wanhoop van een wéér niet slapend kind heb ik dat heus wel eens geroepen, maar ik wist dat het niet zou werken.

Maar wat dan wél?

Op een avond, in een positieve bui, zei ik tegen haar dat het heus niet erg was als ze over doodgaan nadacht. En dat die dieven en ruzies óók in haar hoofd mochten blijven.
“Beter dan dat je denkt aan wat ik vanmiddag in de stad zag,” fluisterde ik. De aandacht was gewekt.
“Wat zag je dan?”
“Ik liep door de stad en zag een roze olifant. Ze had een paarse tutu aan en danste door de stad. Haar oren flapperden, iedereen sprong aan de kant. Ze struikelde een keer over haar slurf en maakte een koprol. Het was géén gezicht. Ik wil dus niét dat je hierover nadenkt! Beloof je dat?”

Drie keer raden met welke gedachten ze die avond in slaap viel.

Zonder het te weten, zonder wetenschappelijke onderbouwing of vooropgezet plan had ik het principe van het NLP toegepast.

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. In Jip en Janneke taal gaat het er bij NLP om dat je je aandacht, je gedachten, kunt sturen. Als je iets moet doen wat je eng vindt, zullen je gedachten misschien gaan roepen dat je dit niet kunt, dat het niet gaat lukken, dat je beter kunt stoppen.
Wanneer je ervoor kiest deze gedachten aandacht te geven zullen ze steeds groter worden, de kans dat je het niet redt is groot.

Maar je hebt een keus!
Verander de zinnen in je hoofd in positieve zinnen. Zeg tegen jezelf: “Dit kan ik, ik vertrouw op mezelf. Ik heb alles in huis om dit te redden.”
Verleg je aandacht! Want wat je aandacht geeft groeit!

Mijn jongste dochter durfde niet te fietsen. Het lukte haar om te trappen op een skelter, ze stuntte op een loopfiets, maar de combinatie van trappen en evenwicht bewaren durfde ze niet.
“Ik kan het niet, ik kan het niet!” riep ze zo gauw ze op de fiets zat.
Ik riep haar bij me. “Ik ken een toverspreuk,” fluisterde ik.
“Als je op de fiets zit moet je heel zachtjes zeggen: Ik kan het! Ik kan het!”
Ze deed het. En tijdens het fluisteren van haar toverspreuk zag ik haar gezicht veranderen, ze keek blij en vol vertrouwen. De positieve toverspreuk ( affirmatie ) had invloed op hoe ze zichzelf zag.
Ze ging rechter op zitten en keek vóór zich. De angst leek weg. Het zou te mooi voor woorden zijn als ik nu zou vertellen dat ze toen in één keer fietste. Dat was niet zo. Maar ze veranderde haar houding, ze vond dat ze het kon.
Een dag later fietste ze!

Het prentenboek dat in oktober 2018 uitkwam, heb ik gemaakt naar aanleiding van onze gesprekken over roze olifanten tijdens het slapen gaan. Het boek richt de aandacht van de negatieve gedachten af die kunnen belemmeren als een kind lekker wil gaan slapen.
De tekeningen in het boek zijn gemaakt door kinderen van verschillende leeftijden. Het is een vrolijk, sfeervol prentenboek.
En uit de vele positieve reviews blijkt: het doet wat ik wilde dat het zou doen, kinderen vallen in slaap met een lach op hun gezicht.

Ik ben geen NLP expert en wil me daar ook niet voor uitgeven. Ik schrok van de blauwe kop in de krant, zo zou ik het nooit durven zeggen. Ik ben namelijk afgegaan op mijn gevoel.
Ik heb zelf nog heel veel te leren wat betreft het aandacht geven aan de juiste gedachten, ik worstel daar regelmatig flink mee.
Dat is niet erg, ik leer.

Wij als volwassenen kunnen onze kinderen meegeven dat ze hun gedachten kunnen sturen. Dit boekje kan daar een klein stukje in op weg helpen. Daarnaast is het gewoon een vrolijk feel-good boek, kinderen pakken het zelf steeds weer.

Bestellen kan bij:

meer lezen? Denk niet aan roze olifanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s