kijk omhoog!

Mijn werkdag begint vaak al in de auto, onderweg naar Doetinchem eet ik mijn boterham en denk ik na over wat ik ga doen die dag. Omdat ik vandaag een les met muziek wil doen passeert een heel repertoire Nederlandse muziek de revue op weg van Zutphen naar het Metzo College.
Nick en Simon, Suzan en Freek, De Dijk en Marco zingen me langs de IJssel bij Steenderen en door de bossen van Hummelo toe. Ik bleer dat er iemand van een dak af moet, schreeuw ‘ Leef’ naar de fietsers en vraag me af waarom muzikanten eigenlijk niet dansen.
De keuze valt uiteindelijk op ‘ Kijk omhoog ‘ van Nick en Simon.

We luisteren en de leerlingen schrijven alle woorden op die ze kennen. Daarna proberen we met alle gevonden woorden te ontdekken waar dit lied over gaat.
Samen komen we een heel eind.

Kijk omhoog naar de zon
Zoek niet naar een antwoord
Laat het los hou je vast aan mij
Deze weg wijst zichzelf
Hij leidt je naar de toekomst
Deze wolk drijft snel voorbij.

“Mevrouw, ik heb een vraag. Zijn deze mannen… U weet wel? Ze zijn allebei mooi en kijken steeds naar elkaar.”
Een gesprek over liefde ( voor man of vrouw ), respect daarvoor en hoe daar in verschillende landen over wordt gedacht volgt.
Meningen verschillen, maar over één ding zijn we het al snel eens: het is fijn dat er in Nederland ruimte is voor anders denken en je anders voelen zonder dat je gevaar loopt. Dat een ander een andere mening heeft dat mag, maar je blijft respectvol naar elkaar.
Een mooie conclusie als je het mij vraagt.

“Mevrouw, vindt u Nederlandse muziek mooi?” vraagt een leerling uit Rusland.
Ik grinnik en besluit eerlijk te zijn.
Er is maar weinig Nederlandstalige muziek die ik de moeite waard vind om een tweede of derde keer te luisteren, ik gebruik het voor mijn lessen maar daar houdt het een beetje mee op.
Dus dat vertel ik hem eerlijk.

“Ik ook niet,” is zijn antwoord, “Nederlanders kunnen niet zo goed muziek maken. Alleen Ali B, maar dat is geen échte Nederlander toch?”
Het is heel even stil.
“Maar dat geeft niet, in Nederland hebben jullie respect voor iedereen, dus wij kunnen wel een beetje respect hebben voor jullie muziek denk ik.”
Hij kijkt aandoenlijk vergoelijkend.

Poe.
Daar komen we dan maar weer goed mee weg 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s