Voorlichting

Vandaag deed ik tussen alle lessen Nederlands door een korte les biologie. Nu de leerlingen weer langere dagen op school mogen zijn in halve groepen, is er ook eindelijk weer ruimte voor wat andere lessen. Heel fijn voor de afwisseling..

“Mevrouw, zullen we het gaan hebben over… Nou ja, u weet wel?” vraagt een twaalfjarig meisje. Ik kijk haar vragend aan, al begrijp ik heus wel wat ze wil zeggen. “Nou ja, over het verschil tussen jongens en meisjes en ongesteld worden enzo” zegt ze dapper. Ik beloof haar dat we dat zéker ook nog gaan bespreken, maar dat ik dat over een paar weken op de planning heb. De waarheid is dat ik me nog even goed wil voorbereiden op deze lessen, niet omdat ik niet zou weten hoe het allemaal in elkaar zit, maar om me nog even íets beter in te lezen in de cultuurverschillen en de vragen die dat naar elkaar toe zou kunnen oproepen. Respect voor iedereen staat zeer hoog in mijn vaandel.

De waarheid is ook dat ik de afgelopen weken een korte cursus deed over huwelijksdwang, artikelen las over opvattingen over seksualiteit in verschillende culturen en met mijn knieën strak tegen elkaar een filmpje keek over meisjesbesnijdenis. Wie doet haar dochter zoiets aan, en hoe kan ik daar met mijn eigen opvattingen goed op reageren? Het is toch wel even anders of je voorlichting geeft aan groep 8 in een dure villawijk of aan pubers van 12 tot 18 uit alle hoeken van de wereld. Nóg bijzonderder, nóg noodzakelijker, maar ook: nóg moeilijker!

Ik deed dus vandaag heel veilig een les over gezond en ongezond eten en gezond en ongezond gedrag. We hadden het over appels, chips en cola. We praatten over sporten, gamen en een goede nachtrust. We hadden een erg goed gesprek over alcohol en drugs en er kwamen eerlijke verhalen op tafel. En toen kwam de vraag…

” Mevrouw, moet sex dan bij ongezond of bij gezond gedrag?”

Ik denk dat ik volgende week maar gewoon ga beginnen!

Eén reactie

  1. Goed plan volgende week te beginnen. Lijkt me inderdaad nog best een klus om deze “goed” te geven.
    Toch denk ik dat je eigen gevoel daarbij best mag laten doorschemeren, zonder daarbij kwetsend te worden naar andere culturen. Het is ook goed om dingen te overdenken, een andere mening te horen, zonder daarbij dwingend te zijn. Wens je veel succes en wijsheid toe……

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s