Bloggen voor beginners: Hoe kies ik een onderwerp?

Ieder heeft zijn eigen reden om te bloggen. Het kan zijn dat je het gewoon fijn vindt om te schrijven en op die manier te vertellen over wat je bezighoudt. Als dat je enige doel is zit je zelden om een onderwerp verlegen, want bloggen is geen noodzaak en je blogt als er iets te vertellen is.
Maar wat als je wekelijks wilt bloggen om bezoekers naar de website te trekken en content te creëren voor Google?
Hoe kies je iedere keer weer een onderwerp? Ik geef je een paar tips.

Bloggen voor beginners

Kies een persoonlijk onderwerp.

Zoals gezegd kun je dit altijd doen als je alleen blogt voor je plezier. Maar ook als dat niet het geval is kun je heel goed kiezen voor persoonlijke onderwerpen. Bedenk eens of er iets is gebeurd op je werk of binnen je gezin wat je zou kunnen gebruiken om over te bloggen. Natuurlijk moet je met persoonlijke onderwerpen wel goed nadenken over wat je wel en niet wilt delen op het net. Ik ben zelf nogal een open boek en vind het niet zo erg om mijn struggelingen zo af en toe te delen. Persoonlijk merk ik dat veel mensen het prettig vinden om zich in mijn blogs te herkennen, maar niet iedereen. Mensen vullen het soms verkeerd in en dan komt het ineens dichtbij.
Doe dat dus alleen als het voor jóu goed voelt!

Bloggen voor beginners

Laat je onderwerp aansluiten bij je website.

Wanneer je een website hebt waar je iets aanbiedt of je bedrijf wilt promoten, is het zeer waarschijnlijk dat je blogt om bezoekers te trekken. In dat geval is het wijs om je onderwerpen te koppelen aan dat wat jij te bieden hebt. Op die manier weet je namelijk dat je de juiste bezoeker uitnodigt om een kijkje te nemen op jouw plekje op het web.

Als je een blog plaatst over trekkers en je verkoopt op je website mantelpakjes en roze sneakers is de kans dat je de juiste doelgroep bereikt nogal klein.

Laat zien waar je expertise ligt. Het zal niet raar zijn dat ik met mijn tekstbureau blog voor beginnende bloggers.

Kies een onderwerp waar je plezier aan beleeft.

Als het goed is ligt je expertise dichtbij dat waar jij plezier aan beleeft. Je hebt er een ander iets over te vertellen, dat mag je op een manier doen die bij jou past. Houd je niet van zakelijke droge teksten? Schrijf die zelf dan ook niet! Maak een grapje, vertel een anekdote, dat mag best! Als jij plezier beleeft aan dat waar jij over blogt straal je dat uit op de ander.

Kies een onderwerp met je doelgroep in je achterhoofd.

Het is belangrijk dat je je doelgroep in het oog houdt. Voor wie ben je aan het bloggen? Voor beginnende bloggers, zoals mijn publiek ( wat fijn dat jullie er zijn ) blog ik anders dan wanneer ik een blog moet schrijven voor een bedrijf dat handelt in grafstenen. Om maar even een verschilletje te noemen.
Bedenk wat jouw doelgroep bezighoudt. Welke vragen hebben ze, wat willen ze opgelost zien? Wat willen ze leren? Schrijf met deze mensen in je achterhoofd.

Kies een onderwerp van de inhaakkalender.

Ik had er nog nooit van gehoord totdat ik mijn prentenboek Denk niet aan roze olifanten ging lanceren en mijn neef me hierop wees. De inhaakkalender! Op deze kalender vind je werkelijk alle nationale en internationale dagen waar je op aan zou kunnen haken. Kies die dagen die voor jou van belang zijn.

Ik plaatste een aantal weken geleden een blog over buitenspelen. Het werd goed gelezen. Toen ik opnieuw plaatste op de buitenspeeldag werd het vijf keer vaker gelezen en bovendien 10 keer gedeeld op sociale media. Een geslaagde inhaker dus.

De inhaakkalender vind je op http://www.inhaakkalender.nu

Als je bovenstaande punten in het oog houdt is het geen probleem als er al een blogpost bestaat met hetzelfde onderwerp. Zolang jij je eigen invalshoek, je eigen persoonlijkheid en je plezier in je blog stopt is jouw blog uniek.

Blog ze!


Meteen op de hoogte van mijn nieuwste blogs? Vul je e-mailadres in in de balk onderaan de pagina en je ontvangt alles direct in je mail.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s