Mensen kijken: de alleenstaande dames.

We zitten aan een tafeltje bij Talamini in Zutphen. Aan hetzelfde tafeltje strijken twee dames neer, uit hun manier van doen maak ik op dat het vriendinnen zijn. Puffend, vrolijk en lachend ploffen ze op het bankje.

Ze bestellen twee koffie en die worden gebracht tegelijk met onze ijskoffie. “Ah verdorie,” zegt de oudste met een blik op mijn ijskoffie, “had ik dát maar besteld, dat ziet er heerlijk uit!” Ze besluit dat ze na het gewone kopje koffie alsnog een ijskoffie mét slagroom neemt. “lk ben gestopt met roken en sindsdien beloon ik mijzelf iedere dag,” lacht ze hard. “Vijf jaar geleden al hoor, dus mijn weegschaal staat al een tijdje in de hoek.” Ze lacht opnieuw een vrolijke lach. “Dan is het maar goed dat je die wijde broek net gekocht hebt,” lacht haar vriendin mee.

Zij en wij krijgen een gratis espresso met bolletje ijs van de eigenaar. Om te proeven. “Dat gebeurt me nou steeds,” zegt de oudste. “Gisteren kregen we ook al een gratis drankje, al kan dat ook komen omdat we al een uur op ons eten zaten te wachten.” Ze knipoogt ondeugend naar de eigenaar die hard lachend wegloopt.

Ze praten erover hoe fijn het is dat de één de ander al om zeven uur vanmorgen wakker appte. Zo hebben ze tenminste iets aan de dag. Je moet er immers uithalen wat erin zit besluiten ze samen. “Mijn kinderen maken zich zorgen nu ik alleen ben,” zegt de jongste. “Ze balen ervan als ik de telefoon niet opneem, want dan voelen ze zich verantwoordelijk en moeten ze gaan kijken of er iets aan de hand is. Maar ik zet dat ding juist extra zachtjes, ik heb wel wat anders te doen dan de hele dag naar ze te luisteren.”

“Ik ruik een bierlucht,” zegt de oudste. “Dan is je ex zeker in de buurt,” schaterlacht de jongste. “Wees maar blij dat je daar vanaf bent, anders moest je weer bier voor hem halen. Wat hebben we het leuk samen hè. We hebben nog de hele dag en we hoeven met niemand rekening te houden.”

“Ze denken dat alleen zijn zielig is. Niets van waar. Jij ook nog een ijskoffie met extra slagroom? Dan koop ik gewoon die wijde broek nóg een maatje groter!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s