Sauna-angst.

Dat er veel verschillende angsten bestaan, ik ben de eerste die dat zal beamen. In mijn leven heb ik twee keer een periode gehad dat ik daar flink mee te maken kreeg. De ene keer door een gebeurtenis in mijn leven die me ( rond mijn twintigste ) van de één op de andere dag liet zien dat het leven niet zo veilig en mooi is dan ik tot die dag altijd ( vanuit mijn veilige en liefdevolle jeugd) dacht. Ik werd in elkaar geslagen en achtervolgd bij een discotheek en mijn kijk op de wereld veranderde. Ik werd kwetsbaar, ineens kon het ook míj overkomen. De tweede keer, 20 jaar later, was het een burn-out die me mijn angsten opnieuw liet ervaren.

Beide keren verloor ik het gevoel van veiligheid bij mijzelf. Ik kreeg angsten om alleen op pad te gaan, alleen te zijn en zelfs een tijdje om naar buiten te gaan. In het eerste geval duurde het lang voordat ik er weer was, en ik was niet meer dezelfde. De tweede keer ging het hele proces een stuk sneller. Ik wist wat me te doen stond en dat het opnieuw goed zou komen. Het was heftig, emotioneel en moeilijk. Ik moest hard werken aan mezelf, maar kwam er met nieuwe inzichten uit.

Moet je je schamen voor angsten? Ik vind van niet. Ze komen ergens vandaan en proberen je iets te vertellen. Prachtig hoe Matthijs van Nieuwkerk en professor Scheerder daarover laatst samen in gesprek gingen bij DWDD. Matthijs durft niet op de snelweg en is doodsbang in het vliegtuig. Professor Scheerder blijkt een enorme hypochonder, hij kan als geen ander uitleggen hoe dat werkt in de hersenen, maar dit blijft zijn zwakke plek. Overdag heeft hij gewoon hoofdpijn, midden in de nacht op zijn minst een hersentumor. Een prachtig open gesprek overigens, de moeite waard om even terug te kijken.

Ik ken mensen die bang zijn voor spinnen, paarden, eten, vogels. Angst voor de dood en angst voor het leven. Ik weet dat er mensen zijn die hun leven in huis slijten uit angst voor de buitenwereld. Psychiaters en psychologen hebben er hun handen vol aan.

Ik dacht dat ik, voor een leek, best het één en ander wist. Maar vanmorgen stond ik toch even te kijken. Een nieuwe angst met compleet stappenplan prijkte op mijn scherm.

Sauna-angst.

Zoek jij altijd excuses om niet mee te gaan en zie je de lol niet in van een dagje sauna? Heb je een hekel aan al dat bloot? Ga je liever niét? Volgens vakantieveilingen heb je dan een serieuze sauna-angst. Doodzonde zeggen ze, want de sauna dat móet je gewoon doen. Zonder sauna geen ontspanning. Maar met een paar stappen kunnen zij je er makkelijk vanaf helpen en dan kun je daarna, uiteraard via vakantieveilingen, een ticket kopen. De tips variëren van ‘ houd gewoon de hele dag je badjas aan en ga met een boek in het restaurant zitten’ tot ‘ ga naar een sauna zo ver mogelijk weg, dan kom je niemand tegen.’

Als alles wat ik liever niet doe onder angst valt heb ik er ineens een heleboel. De angst om van een berg te springen aan een elastiekje en dan met mijn hoofd nét niet de grond te raken is een serieuze. Ik denk niet dat ik daar ooit nog af kom. Ook de angst om oog in oog te staan met een hongerige leeuw of om in een hoogspanningsmast te klimmen is niet 1,2,3 op te lossen denk ik. 😉

Nee deze dingen vermijd ik. Net als sommige mensen de sauna vermijden. Gelukkig hoeven we niet allemaal hetzelfde leuk te vinden. Ik ga niet de wildernis is en sla dat elastiek even over. Niks mis mee!

Of zou ik dan een angst hebben om angsten op te zoeken. Angst voor angst? Zou vakantieveilingen daar ook een stappenplan en bijbehorend ticket voor hebben?

Ik ga even een dag naar de sauna om daarover na te denken.

Eén reactie

  1. Je kunt je soms ook afvragen hoe erg het is als je bepaalde dingen niet doet. Zoals bewust niet oog in oog gaan staan met een hongerige leeuw of naar de sauna gaan. Vergaat de wereld als je het niet doet? Zorgt het bij jou voor enorme/onoverkomelijke problemen? Nee? Mooi. Lekker vermijden dan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s