Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Heb je het wel eens geprobeerd, een vacaturetekst schrijven? En dan niet zo’n tekst die met een beetje knippen en plakken met de tekst van twee jaar geleden zo in elkaar gedraaid wordt, maar een échte? Zo één waarmee je de juiste mensen tegenover je hebt tijdens het sollicitatiegesprek omdat ze kiezen voor wat jij te bieden hebt?

In het kader van een opdracht voor een uitzendbureau om vacatureteksten te gaan schrijven die de juiste doelgroep aanspreken en enigszins ‘ out of the box ‘ zijn ben ik het ‘ leven van de vacatureteksten’ ingedoken.

En wat valt daar veel te leren! Blij word ik ervan, want ik leer graag. Waar ik in eerste instantie dacht dat hier met de insteek van mijn tekstbureau ( ‘ de psychologische effecten van schrijven ‘ ) niet zo veel eer aan te behalen valt, blijkt het tegendeel waar.

Júist in vacatureteksten is het psychologische effect van schrijven van groot belang!

Wat versta ik onder het psychologische effect van schrijven?

Het psychologische effect van schrijven is dát wat je met je teksten bij de ander kunt en wilt bereiken.

Wil je de lezer alleen ontspannen laten lezen dan schrijf je een andere tekst dan wanneer je de lezer tot een bepaalde actie aan wilt zetten. Als je de lezer wilt laten lachen dan gebruik je een andere schrijfstijl dan wanneer je deze in tranen wilt laten uitbarsten.
Je doel bepaalt je manier van schrijven, je woordkeus en je titel.

Van groot belang vóór je gaat schrijven is ook het bepalen van je doelgroep. Schrijf je voor studenten of voor senioren? Voor monteurs of architecten? Theoretisch opgeleid of praktisch opgeleid? Pas je toon, je boodschap en je woordkeus aan aan deze doelgroep. Dat kan alléén als je eerst moeite doet om je in deze doelgroep te verdiepen.

Verdiep je in de doelgroep

En ja, dat kost tijd. Én energie. Maar het is ( voor mij ) zóveel leuker dan het schrijven van een algemene tekst en heeft een enorme meerwaarde. Want wat zou het fijn zijn als je meteen de juiste personen op de stoep hebt voor je vacature. Geen ellenlange rij van mensen die zich de moeite van het solliciteren ( voor zichzelf, maar ook voor jóu ) hadden kunnen besparen als je vacature meteen op de juiste doelgroep gericht was geweest.

Ik heb op deze manier een aantal vacatures geschreven voor een uitzendbureau. Zodra ze online staan zal ik ze ook met jullie delen.

Er zijn heel veel andere zaken om bij stil te staan als je een vacaturetekst gaat schrijven. Deze punten ga ik de komende tijd met je delen. Ondertussen wil ik jullie vragen mij ook te helpen. Zie je ergens een grappige, hele foute of juist een erg sterke vacature? Tag me of stuur de vacature naar me door.

Vragen? Kan ik je helpen met je vacaturetekst? Mail me op detaalgeest@gmail.com of kijk op mijn pagina vacature

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s