Zeur-hitteplan

Ja hoor, het is zomer. En dus warm. Héél warm. De meningen zijn verdeeld, zoals dat hoort als we over het weer praten. Want dat doen we graag: praten over de zon, de sneeuw en de regen. Het is te veel of te weinig, code geel of oranje, te warm of te koud. Geen gespreksonderwerp wordt zo vaak uit de kast getrokken als ‘ Het weer.’ Op de hielen gevolgd door Zwarte Piet.

Maar goed. Het is dus warm.
” Ik vind het afschuwelijk en word er heel chagrijnig van,” zegt de glazenwasser. Dat begrijp ik. Zet mij nu ook niet met een zware emmer bovenop een ladder. ” Ik vind het heerlijk,” zeg ik, terwijl ik het badje vol laat lopen en met mijn kopje koffie en fles water in de schaduw ga zitten.

Ja natuurlijk bied ik hem koffie of water aan! Zo ben ik dan ook wel weer … Hij wil door, dan is hij tenminste klaar voor het écht warm is. ” De rest van de dag zit ik lekker binnen naast mijn airco. ”

Veel scholen houden deze week één of meerdere dagen een tropenrooster aan. En aangezien ( zwarte, roetveeg of pimpelpaarse ) Piet nog even op zich laat wachten en samen met de mussen van het dak zou vallen in deze warmte, is dat nu even geen punt van discussie.
Dus laten we dan eens fijn over dat tropenrooster gaan vallen met zijn allen.

Het is nooit te warm om te zeuren toch ?

“Wij volwassenen moeten toch óók gewoon werken?”
” Schandalig dat de school van mijn kinderen niets regelt. Onverantwoord.”
” Schandalig dat de school van mijn kinderen dat zomaar doet. Wie vangt ze nu op vanmiddag?”
” Ik vind het heerlijk, lekker naar het zwembad met de kinderen.”
” Nau, ik guloof dat ik ook maar juvrouw wordt wad un luizulevun.”

Kortom: we vinden er wat van!

En toen kwam het. Die opmerking. Ik las en ik dacht: ‘ Ze weten het niet! ‘

” Ik zou het wel weten, liever de hele dag in de klas in de airco dan thuis in die hitte. ”

Lieve allemaal, ik moet jullie iets vertellen.
( De meeste ) scholen hebben geen airco! Echt, ik maak geen grapje! De ventilator die je in een enkel schoollokaal ziet staan is door de leerkracht die ochtend op de achterbank van de auto meegezeuld.

Ja dát is even schrikken he? In deze moderne tijd waarin het in de meeste bedrijven goed te doen is binnen als het knopje van de airco omgezet is. Deze tijd waarin je in de auto stapt en op het ijskristalletje drukt voordat je naar je werk rijdt.


In deze moderne tijd zitten zo’n 25 kinderen in een klaslokaal, met een beetje pech onder een plat dak waar de volle zon opstaat. 25 zwetende lijven op een paar vierkante meter, met een oververhitte juf of meester die hopelijk een extra roller deo in de tas stopte vanmorgen anders is het straks helemaal niet meer te harden. Natuurlijk kun je de schaduw opzoeken, maar dat is op ene school nou eenmaal makkelijker dan de op de andere. Niet ieder schoolplein heeft een grote boom. Daarbij heb je al gauw véél schaduw nodig als je die met de hele school wilt delen. Oh, en mocht je onder een eik willen gaan zitten: die leuke behaarde rupsen kun je beter niet aaien.

De Rijksoverheid zegt dat het schoolbestuur zelf een tropenrooster mag instellen bij extreem warm zomerweer. Het minimum aantal lesuren moet wel worden behaald.

‘Hoe warmer het wordt hoe meer het leervermogen van een kind afneemt’, zegt de GGD.’ De hoge temperatuur heeft invloed op de concentratie. Daarnaast zijn kinderen kwetsbaarder, omdat ze niet goed in staat zijn zelf maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.’

We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor deze kinderen. Dus zullen we voor onszelf een zeur-hitteplan instellen? Gun ze deze middagen afkoelen in het zwembad. Dan bewaren wij onze energie gewoon voor na de zomer, als de pepernoten weer veel te vroeg in de winkel verschijnen en de kleur van het maatje van de Sint weer aan de orde is. Zeuren we dan verder.

Deal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s