Ga je mee buitenspelen? Het maakt je gelukkig.

Blij buitenkind

” Kom, nu ga je even lekker naar buiten, dat is goed voor je.” Je hoort het jezelf ook vast wel eens zeggen tegen je kinderen. Niet alle kinderen gaan nou eenmaal even graag uit zichzelf de frisse lucht in.
Maar is het ook echt zo?

Is buitenspelen wel goed voor een kind?

Het antwoord is: ja! Buitenspelen is heel goed, en zelfs belangrijk, voor kinderen. Ik zal je vertellen waaróm.

Weet je dat uit onderzoek blijkt dat jeugdherinneringen die gekoppeld zijn aan buitenspelen, het dichtst bij gevoelens van geluk komen?

Buitenspelen 1980

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden. Een kind dat naar buiten gaat om te spelen zal daarbij veel in aanraking komen met andere kinderen. Dat begint in de zandbak met: ” Mag ik jouw schepje even lenen ” en gaat door tot het samen oplossen van conflicten en het zelfstandig aan je buurmeisje vragen of ze wil komen spelen. Maar ook concurrentie, het omgaan met teleurstellingen, empathie en zelfstandigheid worden hier ontwikkeld. Buitenspelen maakt je kind sociaal, zelfstandig en weerbaar.

Kom we maken een hut

Weet je dat buitenspelende kinderen meer succeservaringen opdoen dan kinderen die weinig buiten komen? Kinderen die de kans krijgen om succeservaringen op te doen worden zelfverzekerder en durven op zichzelf te vertrouwen.

Ook voor de motorische ontwikkeling van een kind is buitenspelen essentieel. Ontdekken wat je kunt én wat je beter nog even kunt oefenen. Het oefenen van behendigheid in klauteren, klimmen, balanceren, schommelen, gooien, vangen, inschatten en ontwijken gaat spelenderwijs. En zonder concrete instructies van volwassenen!

Zou ik het kunnen?

Weet je dat buitenspelende kinderen relatief minder kans hebben op botbreuken en sneller herstellen bij ziekte? Uit onderzoek blijkt dat ze op lange termijn minder last hebben van osteoporose en hart- en vaatziekten!

En dan de cognitieve ontwikkeling. Ik hoor je denken: ‘ Hoe kan buitenspelen nou iets bijdragen aan hoe mijn kind leert.’ Toch is het zo. Buitenspelen heeft een heel positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen een onderzoekende houding en gaan creatief denken. Buitenspelende kinderen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die veel binnen zitten.

Weet je dat ruim 80% van de kinderen aangeeft gelukkig te worden van buitenspelen?

Naast deze, belangrijke, aspecten in de ontwikkeling van een kind door het buitenspelen is er nog een heel belangrijk punt. Namelijk de binding met de natuur. Door het spelen in de natuur krijgt een kind respect voor alles wat leeft. Het zoeken van kevertjes en mieren, het ervaren dat een brandnetel prikt en het heerlijke gevoel van de zon op je huid. Stampen in de plassen, zien en voelen wat de seizoen betekenen voor de natuur. Gun het je kind om dit te ervaren.

En dan nog even dit:

Weet je dat sommige volwassenen ook nog heel graag het kind in zich loslaten 😉

40 jaar en in de appelboom.

Laat jij ook af en toe je innerlijke kind even los? Heb je iets leuks te vertellen of een tip wat betreft buitenspelen? Deel het met me, ik blog er graag over en zet jou of jouw idee in de schijnwerpers. Laten we met zijn allen zorgen dat buitenspelen leuk blijft!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s