Bloggen voor beginners

Twee weken geleden heb ik je uitgelegd waarom een goede pakkende titel belangrijk is voor je blog. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog lang niet, want als de titel aanspreekt en je hebt je lezer uitgenodigd om verder te lezen, moet je hem natuurlijk óók vasthouden tot het eind.

Hoe doe je dat dan?

De opbouw van een blog
Een goede blog heeft een bepaalde opbouw. Doe je dat niet dan raakt je lezer al heel snel de weg kwijt, en jíj daarmee je lezer. En dat is natuurlijk heel erg zonde, want je hebt wél iets te melden.

Het intro van je blog
In je intro, je eerste zinnen, vertel je de lezer wat ze van jouw blog kunnen verwachten. Eigenlijk nodig je ze hier nog nét iets meer uit dan in je titel, je geeft iets meer prijs van wat je te vertellen hebt. Maar pas op: je lezer moet nog wel verder willen lezen, dus houd het uitnodigend. Lees mijn intro maar eens terug. Je ziet dat je nu weet wát ik ga vertellen, en dat jij daar iets aan kunt hebben. Als ik doe wat ik beloof in mijn intro, weet je aan het eind van deze blog hoe je je blog kunt opbouwen.
Een intro kan op veel verschillende manieren. Gebruik je humor, beloof iets, pak en prikkel je lezer.

Gebruik tussenkopjes
Gebruik, zeker in een wat langere tekst, tussenkopjes. Dit heeft twee functies.
Ten eerste maakt het gebruik van tussenkopjes je tekst overzichtelijk. Het geeft je lezer als het ware even adempauze, er is een stukje tekst afgesloten en een nieuw stukje begint.
Ten tweede vergroten tussenkopjes je vindbaarheid in Google, zeker als je hier slimme zoekwoorden in verwerkt. Hierover kun je binnenkort ook een blog verwachten.

Gebruik media in je blog
Het gebruik van afbeeldingen, filmpjes en audio maken je blog aantrekkelijker. Het breekt de tekst, geeft je lezer een klein uitstapje. Daarbij hebben mensen verschillende manieren om informatie te verwerken. Waar de één tekst snel onthoudt doet een ander dat eerder met beeld of audio. Speel daar dus op in, het maakt de kans dat de lezer jouw blog onthoudt een stuk groter.

De conclusie van je blog
Neem in je conclusie even netjes afscheid, voor nu, van je lezer. Als je bezoek bij de deur afscheid neemt gooi je ook niet de deur dicht. Je zegt nog even iets aardigs, maakt een nieuwe afspraak, herhaalt iets wat besproken is. In je blog doe je dit door kort te herhalen wat de lezer nu geleerd heeft. Dat kan op heel veel verschillende manieren, zakelijk of met humor, concluderend of met een vraag voor je lezer.

Gebruik je eigen stijl
Creëer en gebruik een eigen stijl. Bloggers zijn er veel, héél erg veel. Met jouw eigen unieke stijl kun je het verschil maken. Durf in je blog te laten zien wie jij bent zonder dat het de boventoon voert.

Bloggen voor beginners

Call to action
Schrijf je voor een zakelijke site en wil je, naast dat je lezer plezier beleeft aan je blog, weet wat jij te bieden hebt? Zet tot actie aan! Ik ga dat nu bijvoorbeeld doen door jullie te vertellen dat er op mijn website nog veel meer interessante blogs te lezen zijn, dat ik als tekstschrijver en webredacteur veel voor je kan betekenen.

Volg me voor meer blogs. Iedere maandagochtend verschijnt er een blog met informatie voor beginnende bloggers. Daarnaast blog ik regelmatig over mijn gezin, mijn werk in het onderwijs, boeken en actualiteiten.

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier. Ik heb de wijsheid niet in pacht, moet regelmatig dingen opzoeken en nalezen. Ik leer, en deel dat graag met anderen.
Ik kan het erg waarderen als jullie mij willen helpen deze blog te delen zodat het bij de lezers terechtkomt die er iets aan kunnen hebben.

Meer tips en weetjes over bloggen en alles wat daarbij komt kijken? Volg mijn website en ontvang nieuwe blogs direct in je mail. Iedere maandag verschijnt er een nieuw blog voor beginnende bloggers.

Voor blogs voor je bedrijf neem contact met me op.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s