Bloggen voor beginners: De titel van je blog

Bloggen voor beginners

Jij bent één van de vele bloggers. Uiteraard ben je uniek en zijn jouw blogs dat ook. Net als de mijne. Maar ja, dat leuke blog van jou is er één van de tientallen die dagelijks op mijn tijdlijn voorbij komen. En mijn blog is dat voor jou ongetwijfeld ook.
Waarom zou ik op die van jou klikken?
En waarom zou jij datzelfde bij mij doen?

Bloggen voor beginners

De titel van je blog
In de tijd dat ik blog heb ik één ding heel duidelijk gemerkt: het aantal lezers staat of valt met de titel en de eerste zinnen van je blog. Je kunt nog zo’n leuke tekst hebben geschreven, als de titel en de eerste zinnen die zichtbaar zijn niet uitnodigend zijn, zal niemand het openen. Zonde van je tijd energie.

‘ Logisch’ zul je denken, en ja dat is het natuurlijk ook. Maar toch zie ik heel vaak blogs voorbij komen met geestdodende titels.
‘ Mijn weekend ‘ staat er dan bijvoorbeeld.
Wellicht leuk voor je moeder die benieuwd is of je je dit weekend wel hebt gedragen, voor je geheime liefde die álles over je wil weten of voor je collega’s om te controleren of je wel écht ziek was, maar voor de mensen die jou niet kennen is zo’n blog niet interessant.
Ik open ze niet, ik voel mij niet uitgenodigd. Begrijp me niet verkeerd, dat overkomt mij ook, maar ik zie en ik leer en deel dat graag met anderen.
We willen allemaal dat onze blogs gelezen worden toch?

Bloggen voor beginners

Verpak je blog mooi
Ik plaatste laatst twee artikelen op LinkedIn waarin ik wilde laten zien dat ik op zoek ben naar freelance-klussen. De ene was wat saai, zakelijk, met mijn logo erbij. Het was hooguit 70 keer bekeken.
Een paar dagen later plaatste ik dezelfde boodschap, maar heel anders verpakt. Ik noemde het ‘ Op zoek ‘ en de eerste regels zagen er zo uit:

Ik ben op zoek. Flink op zoek. Naar die ene échte. Die ene waar ik mijn tanden in mag zetten. Wanhopig zou ik het niet willen noemen, maar ik wil wel heel graag laten zien wat ik allemaal in huis heb.

Dit blog werd maar liefst 800 keer bekeken, terwijl de boodschap precies hetzelfde was. Het tweede blog nodigde uit tot lezen, ik deed een beroep op de nieuwsgierigheid van de lezers: ‘ Wat zou ze zoeken? Is dit wat het lijkt te zijn of zou het misschien toch anders in elkaar steken?’

Een bloglezer is vaak een toevallige voorbijganger. Iemand die het internet afstruint tijdens een kopje koffie in de pauze en alleen dát leest wat de moeite waard lijkt. In één oogopslag bepaalt hij of jouw blog geopend wordt of niet. Het is dus noodzaak dat je ze metéén prikkelt en uitnodigt, anders zijn ze weer weg.

Op Google zijn talloze lijsten te vinden waar een pakkende titel aan moet voldoen. Je kunt ze allemaal gaan lezen, maar wat het belangrijkst is: verplaats je in je lezer, in je doelgroep. Zou jij dit openen als je één van hen was? Waarom wel? Waarom niet?

Verder komen vrijwel alle tips neer op deze 4 kenmerken voor je blogtitel:

  1. Dringend. Je moet de lezer het gevoel hebben iets mis te lopen als hij jouw blog niet leest. Dat hij een aanbieding, kennis, oplossing voor een probleem of een nieuwtje mist als hij niet op je link klikt.
  2. Uniek. Niemand opent jouw blog als ze het idee hebben dat ze hetzelfde al vaker hebben gelezen. Meld iets nieuws of verpak je oude nieuws in een nieuw jasje.
  3. Praktisch. Je lezer moet er iets mee kunnen, hij moet het gevoel hebben er iets mee te kunnen doen wat hij net gelezen heeft. Dat kan een actie zijn ( het bezoeken van een website, het schrijven van een goede titel voor een blog ), maar ook het onthouden van de informatie voor een later tijdstip dat het wellicht nodig zal zijn is een praktisch doel.
  4. Eenvoudig. Houd het kort en bondig, een lange titel wordt maar half gelezen.

Zorg er altijd voor dat je titel overeenkomt met je inhoud. Doe geen beloftes die je niet nakomt in je tekst. Het resultaat zal zijn dat de lezer teleurgesteld is en een volgende keer niet meer op je link zal klikken. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Meer tips en weetjes over bloggen en alles wat daarbij komt kijken? Volg mijn website en ontvang nieuwe blogs direct in je mail.

Voor blogs voor je bedrijf neem contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s